ISSN 1312-0379

Процесът

Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Свобода за народа
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georgivar
Site Admin


Мнения: 309
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 03, 2003 21:17    Заглавие: Процесът Отговорете с цитат

Преди малко видях една тема в любим форум и реших, че е интерсно да разпитам и наоколо.

Темата е Процесът. Нека всеки желаещ да сподели как протича (как би искал / си представя, че протича) процеса по създаване на сайтове или дизайн въобще.

Предполагам, че голяма част от отговорите ще се въртят около едни роднини по майчина линия на любимите ни клиенти, псуване на крайните срокове и т.н. обаче мисля поне във въображението си можем да бъдем свободни. Да пробваме какво ще се получи?

Очаквам и мнения по въпроса "Важен ли е процесът въобще?".
_________________
DO LESS. LIVE LONGER.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
moonjoggerМнения: 20

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2003 1:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Ааах...процесът...Аз...таквозинка...не съм дизайнер, ама съм регистриран потребител, така че мога и аз да изкажа мнение, хехе.
_________________
Не закусвам, защото съм влюбен...
Не обядвам, защото съм влюбен...
Не вечерям, защото съм влюбен...
Не спя, защото съм гладен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gradinkoМнения: 105
Местожителство: sf

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2003 13:47    Заглавие: процесът - от клиента до край? Отговорете с цитат

длъжка историяSmile
самото правене започвам с текста. тук отива половината време, докато се изясни кое - къде, с кое, колко важно е и колко дълго може е. и с какъв шрифт ще еSmile
после мисля как ще са картинките от съдържанието, ако има такива. обикновено целта ми е да са колкото може по-големи; обичам големи картинки да гледам.
слагам разни джувки, да му "придам индивидуален облик". тук са всички ролоувър ефектчета, сочещи триъгълничета, черти, пунктири, пиктограми и прочее "дизайни".
като наглася логиката и геометрията, слагам цвета. до този момент обикновено ми е в сивичко всичко.

раз-бър-ква-ме по горните етапи според колко версии са ни нужни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PIIPМнения: 60
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2003 17:45    Заглавие: ...много роднини се изреждат - особенно в късните часове... Отговорете с цитат

...всичко започва с картата на сайта.....следва определяне на взаймодествието на потребителя с приложението, от където пък следва избирането на технология за построяване (всъщност понякога зависи и от средствата, който се заделят - но в общият случаи ги деля на със или без server-side scripting) - след това е съдържанието (основният content) за всеки документ от картата.

След като имам налице карта, технология и съдържаие - мисля за интерфейса, навигацията и различните интерактивни елементи и тяхните разположения и взаймодействия - всъщност това май е най-крупният процес от цялото изграждане - понеже не съм програмист, немога да съдя от тяхна гледна точка... - може и да не са съгласни с мен (както почти винаги става де)....

След като имам налице и навигация е време за графичното оформление и цветовите разчети (е тука съм в почивка) и обличаме в красиви дрешки всички по-горни части.

Към края е работата по типографията - най-забавната за мен част....

Е - това са отправните ми точки в предвижването на един сайт към мрежата... Естествено пропускам някой моменти като кафетата и диетите, банята и гаджетата... часовата разлика която странно се появява... и т.н.
_________________
HB's THINKING USABLE
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2003 10:28    Заглавие: голямо RE на Процесът Отговорете с цитат

Темата е Процесът. Нека всеки желаещ да сподели как протича (как би искал / си представя, че протича) процеса по създаване на сайтове или дизайн въобще.

Предполагам, че голяма част от отговорите ще се въртят около едни роднини по майчина линия на любимите ни клиенти, псуване на крайните срокове и т.н. обаче мисля поне във въображението си можем да бъдем свободни. Да пробваме какво ще се получи?

Очаквам и мнения по въпроса "Важен ли е процесът въобще?".[/quote]
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Георги задаваш добра тема - начaло на дълги разговори (поне на мен така ми се иска Smile). ето

и моето виждане по въпроса

много зависи в каква роля е поставен човек, дали е мениджър на проекта, дали е дизайнер, дали е програмист, за да може да види процесът по различен ъгъл. общо взето процесът си остава един и същ, но отрязъкът върху който се фокусира, може да е с различна разделителна способност (да включва етапите на общата схема или да навлиза в детайлите на един етап )

:::

за мен дефинирането на ПРОЦЕСЪТ се формираше от '99 до сега'03 и претърпя няколко изменения, но като цяло почти запази своята структура
- в началото, когато започнах да се занимавам с уеб на фрииландски начала аз и един колега се опитахме сами да направим студио за уеб дизайн (дори регистрирахме фирма) и следвахме горе-долу следвахме следната схема в процесът по изграждане на един сайт (тази схема е от 99 година).

I. Концептуална рамка
Мотивация:
Главна идея:
Бекграунд (допирни точки с други сайтове, основа върху която да стъпим при изграждането на визията):

II. Функция
Цел:
Таргет групи:

III. Стратегия

1 Структура (архитектура, навигация)
2 Визуален дизайн
3 Техническа реализация
4 Проби в браузерите и тестове
:::
:::

след време когато започнах да работя с други хора и бях по-скоро в ролята на мениджър на проекти и на съдържание реших, че на клиента трябва освен да му се говори да му се предостави и един информативен документ - анкета с помоща на който сам да анализира своята дейност и потребността от интернет присъствие и да направи задание, което да ни улесни.

по това време написах и един друг документ-инфо, който представяше ПРОЦЕСЪТ и който трябваше да помогне на мен, мойте колеги и клиента да стартираме и завърши успешно един уеб сайта.
тогава работех за изграждането на уеб студио към спрялото вече списание SAX. студиото не се реализира, но демо вар на сайта остана на свободния хостинг на hit.bg .така, че просец се намира на URLадрес: http://saxpp.hit.bg/demo.html
(всички документите са от 2000-01 година)

:::
:::
:::

сега (20003), от позицията изключително и само на дизайнер, работещ в по-голям екип, процесът за мен горе долу си остава същия, но гледната тоа много се промени,но е значително обогатен и фокусиран.

--- 1 В началото има клиент и ако този клиент не знае какво иска, тогава се провежда разговор с него и се изгражда задание въз основа на този разговор и то ми се дава на мен, като дизайнер.
ако аз съм в ролата на мениджъра на проекта и архитект аз си правя заданието , дори ако съм само дизайнер пак си правя задание, САМО за лично ползване, нещо като пътеуказател.

== в заданието влизат:
визуална концепция за сайта, архитектура на всяка страница, ако сайта е голям, навигационна схема, разпределение на информацията.
ако клиента знае какво иска той е дал задание и въз основа на това задание аз и други хора например (мениджъра на проекта, мениджъра на съдържанието-ако са различни хора,уеб архитекта) правят задание за мен или провеждат разговор свързан с идеята на проекта.

--- 2 след наличността на задание и ясна схема или поне ориентировъчна архитектура + задание на проекта аз започвам да МИСЛЯ за визуалния дизайн. процесът на мислене е свързан основно с конструирането на концептуална схема по която да се водя по време на изграждането на всички страници на сайта. целта на целият сайт е да е достатъчно удобен за използване и функционален, иначе не съм си свършила работата.
в тази схема се включват неща като: идея на сайта като визуална посока - на какво опреличавам идейно конкретния сайт (например на аерогара, на станция на метро, на бензиностанция, на малка къща, на централен голям магазин, на печатно издание ), като визуално послание, избор на гама, избор на шрифт, подбор на фотоматериал (ако няма подходящ се снима, дори това е по-доброто решение, вмето да се ползват фотографии от интернет).
след всичко това започвам да изграждам конструкцията на сайта, като мисля за него като архитектурен обект (говоря за архитектурата в простанството) .
== понякога започвам от една идея за пространствена представа, друг път разглеждам сайтове свързани със съдържанието и целевата група на сайта който ще правя. да се разглеждат сайтове не значи да се копират, а да се сортират и да се правят изводи свързани със сайта
който предстои да се изгради.
Детайлите и визуланите елементите на сайта се изграждат въз основа на цялата концепция, не се взимат от 'джоба с фокусите' нито се крадат от други сайтове в интернет.

аз (като дизайнер) измислям всички типови страници на сайта как да изглеждат на външен вид и тогава давам темплейтите на програмистите. не оставям програмистите да се чудят какво има в еди коя си страница и почват да си правят свободни съчинения.
един сайт е цялостен огранизъм, не главна страница и нещо си там което се прави от друг човек.
::::::
аз се уча и съм се учила да правя уеб дизайн от решенията на архитектите които обичам (Мис ван де Рое, Морфозис,група Куб Химемблау, Тадао Анду, Рем Кулхаас,Питер Еизмън).
след всичко това започват много разговори с всички хора свързани с проекта, както и клиента докато се стигне до окончателно решение и то да бъде дадено на програмерите за изграждане.
за сега е това
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2003 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Много изчерпателно Vania, особено ми харесва това:

"разглеждам сайтове свързани със съдържанието и целевата група на сайта който ще правя. да се разглеждат сайтове не значи да се копират, а да се сортират и да се правят изводи свързани със сайта
който предстои да се изгради."

Винаги го правя и колкото пъти спомена за този етап от проектирането на сайт, някой казва "ааа ама вие се копирате от други сайтове"... Най-малкото по този начин можеш да видиш какво прави конкуренцията на този клиент.

Искам само да добавя още нещо в процеса, което практикувам. След като стане ясна архитектурата на сайта, подготвяме проект за одобрение от клиента. Той обикновено включва прототип на началната страница и няколко подстраници. От него следва да ства ясна и навигацията. Ако времето позволява е добре да се направи повече от един проект.
Това отнема време от Процеса, на спестява главоболя в крайния етап. Често в първоначлните срещи се говори с човек, който не взима крайното решение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2003 13:12    Заглавие: още бележки към ПРОЦЕСЪТ Отговорете с цитат

Много си прав rovas за правенето на визуален проект (един или два) който да се одобри от клиента. така се практикува. реално без такова одобрение се случват много главоболия и се губи излишно време за преправяне.
даже е добре да се подпише писмено одобрение с подпис на клиента, защото много пъти той се отмята или решава в последствие да си промени решението, което води до промяна на дизайна и неспазване на сроковете.

в допълнение към тебе :
когато става въпрос за голям клиент е добре да се подготви прототип на два варианта включващи начална страници и две други и да се направи един обеснителен схематичен варият с бележки които да обяснява на клиента кое е динамична зона, кое е промоционална част, кое е статична . това подобрява комуникацията с клиента и му дава сигурност.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Нелегален

МнениеПуснато на: Вто Юни 10, 2003 15:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Vis4ko po4va na bivshata tetradka po istoriq ot 11 klas koqto veche e pojultqla ot starost. Burza skitza na saita taka kakto na mene mi zvuchi i posle otvarqm fotoshopa i prava tva koeto iskam da mi izleze na ekrana kato sait. Zimam pod predvid kvo shte stane pri razlichnite rezolucii, pusha dve tri cigari i posle go izmislqm kude she se razpuva toq teibul ako she se razpuva vuobshte & t.n. Sled kato sum se ubedil che sum go dokaral do nai-malkata podrobnost i che mi haresva pochvam da maistorq prokletite teibuli mera s fotoshopa kolko pixela ottyk dotam i ala bala. Strategiqta mi e da svursha do 8 chasa kvoto moga shtoto trqbva da vzema vlaka do holandiq i da pafna dva konusa sled koeto da se vurna obratno. Kato se vurna sledva qko design rush do 5-6 chasa sutrinta.. mi prosto sum pulen s idei kvo da naprava. M/u drugoto davam i garantziq na klienta nali ako sluchaino ne sme se razbrali neshto i ne mu haresa kvoto sum napravil mu go prava nanovo i taka. Ne mi se qdosvaite mnoo. Pozdravi ot Germaniq, Marto.
http://www21.brinkster.com/mdesigned
Върнете се в началото
jagorisssimo
Нелегален
МнениеПуснато на: Съб Юни 14, 2003 2:11    Заглавие: Отговорете с цитат

EVALATA BRATOCHKA!!Smile) E TAKA SE RABOTI!
a ne nekvi....tintirimintiri pet chasa obiasneniqa po marketing i menigment...instinski novite neshta se izmisliat ...na prima vista..s malko rabota mejdu 2 joita..Smile kefi me stilut ti..derzai
Върнете се в началото
Нелегален

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2003 8:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, за което говориш през цялото време е за идилията на човека, който си работи сам и когато му е кеф и без началници и срокове Smile. Тези времена рано или късно отминават. Може и да си най-даровития дизайнер, програмист, парашутист или квото там ти се иска, но ако клиента ми трябва да те чака да ти дойде импулса на 14 Юни в 03:11 тогава отлиташ... За това си говорим тинитириминтири. Ае нищо лично, всеки си има своя версия за истината.
Върнете се в началото
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2003 8:34    Заглавие: Отговорете с цитат

От мене беше това:

Anonymous написа:
Това, за което говориш през цялото време е за идилията на човека, който си работи сам и когато му е кеф и без началници и срокове Smile. Тези времена рано или късно отминават. Може и да си най-даровития дизайнер, програмист, парашутист или квото там ти се иска, но ако клиента ми трябва да те чака да ти дойде импулса на 14 Юни в 03:11 тогава отлиташ... За това си говорим тинитириминтири. Ае нищо лично, всеки си има своя версия за истината.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
jagorisssiomo
Нелегален
МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2003 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

imash pravo druje: seki da si vurshi rabotata kakto triabva, i da si spazva srokowete, shtoto bez tva nema $$$$ Smile ...a v pochivkata moje i da si cheshem ezicite, no znam che sroka mi e do kraia na meseca...taka che burzo zatvariam toia browser i se vrushtam na poleto....

daysleeper

P.S. Za vsichki proletarii: Trite K-ata: Kolichestwo , kachestwo i mnogo kaffe!

np Smile
Върнете се в началото
mdesigned
Нелегален
МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2003 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Neka purvo da kaja, che ne rabotq sam i imam nachalnik. Za tova che bachkam samo kogato mi e kef si prav. Kogato sedna pred komputera da pravq dizain az ne go useshtam kato zaduljenie, ne go useshtam kato rabota, a kato udovolstvie. Vqrno e, che ne vinagi sum v nastroenie da pravq dizain i che ponqkoga dokato rabotq po nqkoi sait prosto useshtam nejelanieto da se zanimavam s tova. Imenno v takiva momenti izlizam na razhodka, bilo to do Holandiq, do blizkiq park, do centura na grada ili do nqkoq birariq v koqto s kolegite da piinem po nqkoq bira. Tova me raztovarva i ednovremenno s tova me zarejda s idei. Za men nqma po-losho ot dizain bez ideq. Tova obache ne oznachava, che ne se vmestvam v srokovete.
Po temata za "Procesa" mogat da se izpishat i sto toma s info. Prosto iskam da kaja edno - dizaina ne e suha rabota. Budete jizneradostni hora praveshti hubav dizain, a ne roboti dizainvashti po formuli. Moje bi shte kajete che mi lipsva profesionalizum. Nadqvam se da buda razbran.
Върнете се в началото
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2003 7:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Хе-хе Very Happy човече, не оспорвам това, което казваш, но говорим за различни неща, виж първия пост в темата. Ти описваш една малка част от Процеса (не отричам че е може би най-важната), а аз през цялото време тегля към Продукта Web сайт, а той включва маса други неща (тинтириминтири както някой ги нарече) особено ако е корпоративен. За да има работа дизайнера, има хора, които домъкват клиенти, рекламират тоя дизайн, правят "онова" отдолу под дизайна, после ти поддържат направеното. Да има много вариации, понякога тези неща ги върши и сам човек...
Не вярвам при тебе да идва човек и да ти казва - "имаме клиент верига от месарски магазини, направи сайт до 3 дена", най-малкото трябва да знаеш името на фирмата. Шегувам се и на мен не ми се е случвало, това са крайности.
Та има и "суха" работа, за да се получи един хубав сайт Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2003 9:44    Заглавие: procesyt gubi fokus Отговорете с цитат

kolegi wie izgubihte fokusa i tuka rovas se opitwa da go wyrne, no maj nqma smisyl. izobshto w postawenata tema ne stawa wypros za kolko wreme mozhe da se naprawi edin sajt, ako ti go stowarqt na nosa i ti kazhat sroka e za wchera. towa e chesto sluchwashta se realnost, no rezultata e predwidim i toj e posredswen. ne goworq za dizajna, kato estetika. rezultatyt e posredstwen, zashtoto ne e izmislena arhitektura, ne e prowedena dori malka sreshta s klienta w koqto da se razbere ot kakwo tochno ima nuzhda, horata predi tebe ne sa si swyrshili rabotata.

imam useshtaneto, che wie razbirate procesyt samo kato edin malyk otrqzyk ot wreme w koeto DIZAJNERA TWORIi. pyk tazi rabota izobshto ne e takawa . qwno towa s koeto se sblyskawate w rabotata si e topchno takowo - nabyrzo skroeni sajtowe, rabota na parche, pritisnati ot srokowte. nishto losho i na men mi se sluchwa.
wyprosa beshe da se opitame da razsyzhdawame (wyw wyobrazhenieto si ) kakyw i kak se prawi naj-dobriq prosec.
towa e, a ne da se nadprewarwame koj po malki srokowe spazwa.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2003 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

сори, аз се хванах за думата, с примера с дните исках да кажа, че обикновено дизайнерът преди да почне си предизвиква музата (както той си знае), някой му е довел клиент и той е успял да извлече макс инфо от него за да може да формулира задание за дизайн и не само....
Ама айде, че ще ме обвинят, че "изсушавам" процеса.
Просто някои хора не схващат, като посещават този сайт, че той не касае само Web дизайна, а се опитва да доведе до умствени и емоционални натрупвания у всеки, който се интересува от.... абе от красивото и функционалното въобще - реклами, книги, архитектура, жени/мъже, мода, коли и т.н. За справка [цлицк хере]
Спирам, защото това почва да става off-topick.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mdesign
Нелегален
МнениеПуснато на: Пет Юни 20, 2003 3:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Nie nishto ne razbirame
....prosto imame talant.
Върнете се в началото
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 20, 2003 7:17    Заглавие: Отговорете с цитат

не се съмняваме Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
big_brother
Нелегален
МнениеПуснато на: Вто Окт 28, 2003 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей тъй го правехме в училище по отношение на продуктдизайна /за съжаление в професионалния живот се превърна само в мечта/.
Време: 6 месеца /за два е готов/
Количество хора: от 3 до 5
Тема: примерно - пасатор
1. Проучване в областа на домакинските уреди на големите марки /пр. Браун/, концепция, решения, ергономия, схеми на обема, схеми на вътрешните детейли.
2. Анкета на потребители използващи го. Срещани проблеми.
3. Скицираме идеите си.
Събираме се в някоя квартира с водка и избистрияме идеите си от скиците.
4. Макетиране /от гипс или друг материал в размер 1:1/
5. Писане да защита на проекта /проучване/
6. Определяне на цвета на продукта
7. Изчертаване на готовия проект в разрез. Графично изобразяване на други цветови решения. Компоновъчна схема /компоновка - разбиване на обекта на съставните му части предложено като 3D чертеж/
8. Защита на проекта
Ми туй е в общи линии.
В професионалния живот си остана една мечта направо за мен. Все прекалено кратки срокове. Все поръчителя е по-добър от тебе и трябва да приемаш изискванията, защото той е баш майстора а ти си просто някъв там дето върши мръсната работа.
Върнете се в началото
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 29, 2003 12:33    Заглавие: da Отговорете с цитат

'В професионалния живот си остана една мечта направо за мен. Все прекалено кратки срокове. Все поръчителя е по-добър от тебе и трябва да приемаш изискванията, защото той е баш майстора а ти си просто някъв там дето върши мръсната работа.'

---
много вярно и много тъжно. на мен ми е ужасно трудно да приема тази реалност в бг.

аз за себе си - не мога да се съглася. смятам, че трябва да не се губи професионлния дух, макар, че е много трудно да се угажда на профанско настроени клиенти.
те (клиентите) трябва да се обучават колкото е възможно и където е възможно.
за сега се занимавам само с дизайн на дигитални продукти (клиентите също са голям проблем, но повече слушат), но много скоро ще опитам пресата на клиента за който се говори и в сферата на интериорния дизайн и мебелите и направо не ми се мисли. Sad
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
big_brother
Нелегален
МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2003 1:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Naprotiw. Towa otchajanie me kara oshte po darzak da sam w zashtitawaneto na ideite si.
Върнете се в началото
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2003 10:55    Заглавие: да не забравяме мениджъра в процеса Отговорете с цитат

хора, струва ми се, че малко забравяме ролята на други субекти в процеса свързан с изграждането на дизайнерски продукти. малко говорим само за това как чуства нещата дизайнера и какво иска той.

а понякога не го питат какво иска, а му го задават. и това май е нормалното А??

най-мъчителното за един дизайнер не е, че му дават точно задание, а че не му дават точно задание или въобще не му дават задание.
това спъва прословутия процес, видоизменя го и го прави в лични дизайнерски изследвания и накрая може да го превърне в нещо ненужно. естествено, че ако един дизайнер си прави всичко сам за него е безмислено да се говори за процес и за сериозността на тази практика.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
n1x0nМнения: 40
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2003 14:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Като човек, който е в буферната зона между стадото клиенти и глутницата дизайнери в офиса, искам да споделя някои идеи натрупани от опит в процеса. И така по точки:
1. Постигане на превъзходство над клиента. С което имам предвид следното: да е убеден, че сте толкова добри в това което правите, че неговото аматьорско виждане по въпроса е срамно да бъде изказвано. Smile Така се избягват дългите безплодни дискусии "видях един много хубав сайт, верно е че беше за дамска козметика, а аз продавам бормашини, но ако може да е като него?" Много е трудно, но не е невъзможно... спестява много време и напразен труд.
2. Получаване на цялата необходима информация от клиента. Независимо от описаното в т.1, клиента познава бизнеса си много по-добре от вас и целта на сайта му е много по ясна. Ако не успеем да проумеем точно смисъла на съществуването на сайта - спукана ни е работата, каквото и да правим от тук нататък.
3. Структуриране на сайта, най-важния за мен момент. Разглеждам го съвместно с навигацията, задължително. Твърде са свързани за да го правя поотделно. Ако имаме усложнена навигация и заплетена структура - край, независимо от наградата "най-красив сайт на месец май"! Много силно свързано с т.2. понеже 90% от поръчките са за комерсиални сайтове, значи "функционалността е поставена над графичния облик". Не да е "удобно, но грозно", разбира се... Най-често срещаната грешка в уеб дизайна е неразбирането на изложеното в т.3. Ако сайта не генерира максимум продажби/посещения/feedback и т.н. язък за дизайна!
4. Дизайн. Стегнат, лаконичен, изцяло посветен на каузата на сайта, изцяло съобразен с изискването за удобство и функционалност. Тук идва едно вмъкване към Ваня: по добре е когато на дизайнера му се дава точно задание, само така работи в името на успеха на сайта, а ако е добър, ще се развихри в рамките на заданието по забележителен начин. Не е негова работа да се бори с нещата по т. 1,2,3! Само се мори с нетипична дейност! Това обаче не значи, че не би могъл и сам да свърши всичко описано по-горе.
5. Междинна консултация с клиента. Внимателно изслушване на "абе аз си го представях по така/по друг начин/по шарено/по раздвижено (избери вярното)". Много внимателно обясняване защо всичко е направено точно по този начин. Позовавате се на огромният си опит. Слушате внимателно, обаче, защото се случва клиентът да направи много уместни забележки.
6. Довършителни работи. Корекции, скриптове, бази данни и каквото още има.
7. Представяне на окончателния вариант. Парите.

Иначе и аз обожавам артистичните сайтове и анимации, които спират дъха. Истината е, че те са правени за демонстрация на умения, изглеждат великолепно, но много рядко имат тази функционалност която е нужна на комерсиалния сайт.
Може би моето виждане е малко в стил "дизайна е красивата упаковка на един перфектно разработен продукт", но надявам се да ви бъде полезно, понеже ви се налага да работите с хора като мен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Нелегален

МнениеПуснато на: Пет Окт 31, 2003 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

След множество преки схватки с клиенти мога само да се съглася
с n1x0n;
А за мен основната част от процеса, изискваща най-мн ресурси е
раждането на наистина добра идея;
Обикновено преди да дам предложение правя мн варианти на скици
от тях отсявам за обсъждане с колеги до 4 варианта
на клиента се показват 2, за да остане с впечатление за избор;
след всеки разговор част от горенаписаното се повтаря
до пълно изчистване на концепцията;
Не вярвам на дизайнери с мигновени интуитивни решения на задачите;
Дори при някого на пръв поглед да изглежда така,
според мен всичко е резултат от мн труд и
идейни напластявания Smile)
Върнете се в началото
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 31, 2003 15:11    Заглавие: --- Отговорете с цитат

''Може би моето виждане е малко в стил "дизайна е красивата упаковка на един перфектно разработен продукт", но надявам се да ви бъде полезно, понеже ви се налага да работите с хора като мен.''

като чета, май хич не е лошо да се работи с хора като теб n1x0n
надявам се, че и други мислят така
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
n1x0nМнения: 40
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Ное 01, 2003 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами доста често се сблъсквам с индивиди мислещи в стил "Ние сме дизайнери, затова основното в сайта трябва да е шеметния дизайн! Иначе не е cool!", което за лично представяне е ОК, но за клиентски сайт рядко е вярно според мен.

За да не мърдаме от темата, смятате ли, че "експресните" поръчки спомагат за стегнатия ход на Процеса, или напротив, внасят ненужен стрес в работата?! Тук в офиса имаме спор по въпроса...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
big_brother
Нелегален
МнениеПуснато на: Чет Ное 06, 2003 0:56    Заглавие: Отговорете с цитат

OOOOO s edin kato n1x0n pod raka naprawo sha cafna.
Върнете се в началото
n1x0nМнения: 40
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Ное 06, 2003 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Нелегални ми братко! Така сме цъфнали тука в офиса, че не мога да ти опиша! Very Happy Оцъфтели сме се отвсякъде! Един такъв като n1x0n и от кръвоносна ще превключиш на кафеносна система!

Хубаво де, освен че сме се събрали тук и си говорим за хубавки нещица като "концепция", "мотивировка", "визуализация" и прочее, етапи, през които много би ни се искало да мине всеки един наш проект, какво се случва в действителност, когато при нас идва клиент и казва "искам сайт! до утре вечерта!"
Нова тема "Блиц дизайна"!
12 работни часа. За какво ще ги похарчите?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Чет Ное 06, 2003 20:31    Заглавие: Един стар принцип гласи: "99% мисли и 1% прави" Отговорете с цитат

Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля, Мисля,
Правя.

Или по-кратко 99% от времето отредено за съответната задача проектирам и 1% оставям за материализиране. Понякога отделям 0,01%
за съзерцаване... в точка . като тази . или пък тази . Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alex
Нелегален
МнениеПуснато на: Вто Ное 11, 2003 14:03    Заглавие: Това е! Блиц Дизайн. Отговорете с цитат

Може да се направи състезание. Интересно да видим дали сме толкова талантливи, колкото си мислим че сме. :)) Редактора задава темата, срока и после резултатите. Срок от 24 часа не е зле, а защо не и 12?

Какво ще кажете?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Свобода за народа Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети