Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
polly
|
Пуснато на: Чет Яну 25, 2007 19:56 Заглавие: един сайт |
|
|
Здравейте първо
Искам да ви попитам за мнение за първия ми 'минималистичен' дизайн: http://obzorinfo.org .Сайта е за град Обзор а е минималистичен защото цялата информация ми беше малко обща за града и останалото списъци с адреси на хотели, ресторанти и пр. Та добре ли съм се справил с минимализма или е прекалено минималистичен?  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
polly
|
Пуснато на: Съб Яну 27, 2007 0:40 Заглавие: |
|
|
Дам това наистина е западащ сайт и е жалко защото тук намерих важни неща и... жалко за сайта и изобщо за идеята |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maiova

|
Пуснато на: Съб Яну 27, 2007 21:13 Заглавие: |
|
|
Ами явно никой тук не разбира от минимализъм или може би не разбира какво трябва да коментира..
Тва защо викаш е направено? Ей тей, щото .. на мен не ми върши работа тоя сайт .. информативен убу ама... аз не бих се информирала за нищо от там .. убу има адреси ама ако е за туристи .. никва работа не върши.. макар че само ти си знаеш що е тва.. иначе похвално че си събрала толкова информация за Обзор, играчка си е било.. ма да беше отделила повече време на дивове а не с таблици .. повече файда щеше да има.. и щеше да има ко да се коментира
Та както е казвано 8458975943895 милион пъти прочети статиите в сайта
Айде успех _________________ "... за да се докоснеш до дизайна, виж с очите на слепец..." |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nenormalen?
|
Пуснато на: Нед Яну 28, 2007 12:55 Заглавие: |
|
|
един друг сайт http://www.netdiver.net 3 пъти дневно по 1 час с много кафе и размиъл по темата "Как са го направили другите?" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
georgivar Site Admin

|
Пуснато на: Нед Яну 28, 2007 13:14 Заглавие: |
|
|
Според мен не е удачно да бъде чак толкова изчистен и безцветен такъв сайт. Туристическите брошури винаги са много цветни, шарени, пълни със снимки на местата, които рекламират. Освен това като информация сайтът е беден според мен. Има предимно списъци с имена на хотели/заведения и телефонни номера. По телефонния номер аз примерно не мога да се ориентирам дали си струва даден ресторант. Възможно е целта на сайта да е била да бъде телефонен указател и тогава този тип дизайн е малко по-подходящ, но пак може да се подобри. Затова като се пуска за обсъждане нещо подобно е хубаво да се уточни каква е била целта на създаването на сайта - дали да помогне на туристи да си намерят хотел или на хората от града да го ползват като справочник, или нещо друго - доста различни неща са все пак. Дизайнът - бил той и минималистичен - не може да бъде добър или лош сам по себе си. Винаги е трябва да даваш информация за контекста. _________________ DO LESS. LIVE LONGER. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
polly
|
Пуснато на: Пон Яну 29, 2007 9:15 Заглавие: |
|
|
nenormalen, какво значи 'размиъл по темата "Как са го направили другите?"' На мен такъв материал са ми изпратили и от него трябваше да го сглобя тоя сайт. В смисъл аз тия неща ги правя по поръчка, не за кеф.
Така че maiova не е 'Ей тей, щото'. Това е: пращат ми две снимки, пет списъка, и то непълни с таблици и - оправяй се. И аз си се оправям...
Та сайта е информационен за Обзор и предвид инфото което имах реших да не го претрупвам с излишни цветове и елементи, които биха отвлекли вниманието и от без това рехавата информация |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nenormalen?
|
Пуснато на: Пон Яну 29, 2007 9:51 Заглавие: |
|
|
Прочети още един път внимателно какво ти е написал Georgivar .. си сипи още малко кафе, после отваряш google и пишеш web design workflow ... и почети и там малко, след което погледни netdiver-a ... и можеш спокойно да почнеш сайта от начало, честно така е най добре
раз, два, три, почни ... http://theundersigned.net/2006/04/my-web-designing-workflow-part-2/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maiova

|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 11:38 Заглавие: |
|
|
офф няма да се заяждам .. но щом сайтът е качен вече значи има одобрение.. явно клиента който ти го е поръчал е искал това - изчистено само текст и меню. Но твоята работа е да го направиш първо хубав за клиента и после за потребителя (и тва да ти достави КЕФ) замисли се ти като един потребител, кое би те задържало в този сайт. Да тук в този сайт е важна информацията. но се замисли как да я направиш по прията за потребителите, замисли се как да акцентираш върху нея и това да напрви сайта по-различен от обикновен указател (на мен ми прилича на жълтия телефонен указател който имам в нас, на него сме сложили телефона не знам що )
Моята идея и подход за този сайт би била в стил уеб 2.0, ето ти малко материал по въпроса.
http://www.webdesignfromscratch.com/current-style.cfm
Мисля че от тази статия би се насочила по-добре кое трябва да промениш и как, в каква насока. Не щеш шарено снимчици... добре но има какво да се пипне в контент-а
аз като потребител не се ориентирах каквъв е тоя сайт и какво е това нещо което виждам.. отварям сайта, гледам, гледам,... мардам с мишката и нещеш ли има меню, ама хубаво би било веднага да се ореинтирам кое какво е, защо е?
Виждам че имаш линк "Town Info" ама се появява на вътре в сайта помисли за нещо друго. Като за начало в хоума сложи линк "още>>" от дет да се влезе в тва "Town Info". помисли и върху знамето защо липсва на началната страница. къде е линка "начлао" не си мисли че всички потребители биха се сетили да цъкнат логото.. nenormalen? ти каза да помислиш, това е имал на предвид. помисли! аз ти казах да прочетеш статиите тука. Има доста изписано за тва че първо трябва да си проектираш сайта.
П.С. радвай се че са ти дали толкова много информация, щото аз и много други тука биха ти обяснили какво значи да имаш само лого с думите "чакаме предложение от вас, ние не знаем какво да има в сайта ни"
Айде пак успех _________________ "... за да се докоснеш до дизайна, виж с очите на слепец..." |
|
Върнете се в началото |
|
 |
rovas
|
Пуснато на: Съб Фев 03, 2007 20:39 Заглавие: |
|
|
Хи-хи, maiova кво е това "...виж с очите на сПелец...", някакво насекомо сигурно. Заяждам се
Ето, че стана някаква дискусия. Не съм много съгласен с това "...твоята работа е да го направиш първо хубав за клиента и после за потребителя (и тва да ти достави КЕФ)..." Моето мнение е, че трябва да се мисли първо за потребителя и после за клиента. По-скоро трябва да се постигне баланс м/у двете и да се даде на клиента да разбере, че интереса на потребителите му е неговия интерес. За сайта, ми нямаш достатъчно информация и снимки... Както се каза по-горе, на такъв сайт потребителя очаква да види снимки. Какво значи дискотека на ул. XYZ 123? Ми то поне телефон да има, аз кво да тръгна по адреси ли. За какво ми е тази информация?
Ако тази поръчка е толкова важна за тебе, ваимаш си фотоапарата и тръгваш по адресите, снимаш, взимаш телефони за контакт... и така. Ако ли пък е важна и не си склонен на такива жертви, правиш това, което си направил, не го слагаш портфолиото си и не постваш по форумите.
BTW: И малкото снимки, които са на сайта търпят обработка, най-малкото - изправи хоризонта, морето ще изтече от снимката... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maiova

|
Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 21:08 Заглавие: |
|
|
хмм то това потребители-клиент много често са две различни неща. След като клиента си плаща първо на него трябва да се угоди поне така мисля. А и попринцип не мисля че е работа на дизайнер да комуникира с клиента (само в краен случай)... но .. относо информацията то момичето си каза че е малко а аз лично смятам че те първа ще се даде по точно. А за снимките.. абе изобщо за информацията в сайта ... какво точно трябва да има зависи от целта на проекта .. аз не знам каква е и до като не се каже може само да се гадае кое е по-правилно.. Ами ако целта е от този сайт да се печеят пари, като заведенията за да сложат снимков материал трябва да си платят? в пловдив има "Навигатор" там само тези които са си платили имат снимки от заведенията си. Що да не и този сайт да е подобен? а rovas?
П.С. rovas миси за забележката  _________________ "... за да се докоснеш до дизайна, виж с очите на слепец..." |
|
Върнете се в началото |
|
 |
polly
|
Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 0:51 Заглавие: |
|
|
Ок. Maiova се е ориентирала, само дето непрекъснато ме бърка с момиче..нищо..Та така: на този проект аз лично се явявам като подизпълнител един вид, и задължението ми е структурирането и дизайна - най общ на самия сайт. С клиента лично не контактувам, само получавам материали. Иначе предстои разширение - вътрешните страници да се напълнят със снимки и повече инфомация. И идеята ми беше да е точно тип 'указател' както пак maiova правилно забеляза.
Отделно от дясно където сега е празно ще се слагат банери и реклами и изцяло всичко отива на css, това да ви питам работа на дизайнера ли е, или на програмистите, в смисъл да им искам ли пари отделно и за това? А идеята за главната страница /лого+снимка/ ми дойде когато цъкайки в гугъл за обзор, дето по принцип е дума славянска и би трябвало д я има в чешки ,руски ,там полски и още колко езици, но ми излизат в смисъл обзор като преглед на новини и пр. и така и не видях един сайт за обзор, дори бг със снимка - панорамна, обзорна, с природа..и на там се опитах да развия моя сайт - с минимум средства, и нали ви става ясно..и така |
|
Върнете се в началото |
|
 |
rovas
|
Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 8:59 Заглавие: |
|
|
Това за повечето инфо съм съгласен. Клиент-потребител, ми мисля че трябва да се търси баланс м/у двете, но за мен водещ е потребителя и трябва да се прави всичко възможно и клиента да го разбере. Щото ако всичко е само заради клиента, що хората правят тестове за ползваемост, а? Кого тестват, клиента?
Дори и да се очаква заведенията да си плащат за да влязат в каталога, не е ли добре да се покаже на клиента как ще изглежда инфото на това заведение. Макар и с някаква dummy снимка? Що се отнася за контакта дизайнер и клиент... да така е, но в идеалния случай знаеш кой. А, ако човекът работи сам, кво хвърля боб и познава
ПС: Polly извинявай май ти оспамих темата.
ПС: бтв Maiova, това сПелец ми хареса, нещо катп спел чекър слепец
Хубава седмица на всички! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maiova

|
Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 9:59 Заглавие: |
|
|
ами първо sorry че те баркам за момиче но polly ми изглежда женско извинявам се
Иначе сега като даде подробната информация значи вече ти се каза прочети какво е писал georgivar. Помисли малко върху дизайна. Използвай примерно инфо. Сега като клиента не ти е дал снимки ама ти е казал че ще има, ми какво ти пречи да сложиш някакви примерни? След като е все още в разработка ... изпозлвай примерно инфо нали клиента трябва да види как ще изглежда сайта му. _________________ "... за да се докоснеш до дизайна, виж с очите на слепец..." |
|
Върнете се в началото |
|
 |
georgivar Site Admin

|
Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 11:50 Заглавие: |
|
|
Ясно стана, че клиента не си е дал много зор за тоя сайт на Обзор (чак и рима докарах ). Аз лично при такава информация бих направил по-динамична и интерактивна среда, в която съдържанието да се генерира по-скоро от потребителите - да дават оценки, да пращат нова информация, да коментират и т.н. Мисля, че ще е полезно. Има технически решения, които се реализират доста лесно - това за което говоря може да се направи и с един малко пипнат Wordpress блог. Като има тая функционалност вече и дизайна може да се промени. И вместо размазана картинка на плаж, която е на първата страница да се направи нещо, което да отразява функционалността и съдържанието на сайта.
Просто идея.
Иначе за рекламите - от програмистите се прави системата за управление на банерите. Има и готови - phpadsnew, само дето и тяхното интегриране в сайта е играчка.
За снимките са ти казали - ниско качество са и подлежат на допълнителна обработка, че в тоя вид са малко смущаващи. А пък това за "обзорната снимка" на Обзор - нищо обзорно не виждам в тоя плаж на първата страница. Може да е навсякъде по света. _________________ DO LESS. LIVE LONGER. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
polly
|
Пуснато на: Пет Фев 09, 2007 23:12 Заглавие: |
|
|
Тъй..Хайде още един опит - http://targovishteinfo.org/ - това е за Търговище. Идеята е кажи речи същата, проблема с малкото инфо отново стои, въпросите са ми за:
- кода: фатално ли е ако пропускам параграфите, а ги заменям с <br>
- относно баланса между малкото информация и дизайна
? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
angelovarna
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 15:35 Заглавие: |
|
|