ISSN 1312-0379

ДА или НЕ на равенството дизайн=занаят ?


 
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Свобода за народа
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2003 12:14    Заглавие: ДА или НЕ на равенството дизайн=занаят ? Отговорете с цитат

неразбирането на функционалността, като естетическа категория в бг дизайна има връзка с болеста copy-paste и с уравняването на дизайна с занаята, като дейности.

В една друга тема (Хмм. Я изкритикувайте това...) се засегна проблемът за връзката между дизайна и занаята и аз се противопоставих на мнението на WakeOP, че уеб дизайна е занаят, както и, че всяко практикуване въобще и не винаги на дизайна е занаят.

когато се уравняват занаят и дизайн винаги ми става много зле, физически и психически. да си професионалист не значи да си занаятчия. ето там е разликата и там се бъркат понятията.
има професионалисти които подхождат към проектирането (дизайна) като към занаят. те сглобяват предварително проектирани модули, графични елементи които взимат от различни чекмеджета и според клиента и целта на сайта ги комбинират.
пример за подобна практика:
1. повечето хора които се занимават с уеб дизайн ЗНАЯТ, че когато се прави корпоративен уеб сайта трябва да се използва тъмно синьо и сиво, защото това са бизнес цветове и тяхното съчетание ще подбуди към доверие и донесе успех на фирмата-клиент.
и когато се прави сайт на IT компания се използват съчетания между студено синьо и зелено в най-различни ньоанси.
да това гарантира успех, защото клиента се припознава като част от другите, като част от бранша,като част от бизнеса. това са конвенционални похвати които винаги гарантират различна успеваемост на един проект.
за занаят може да се говори и тогава когато се спазват определени установени резолюции и технилогии за уеднаквяване при различните браузери.

занаята е точно тази дейност която използва няколко изпробвани конвенционални метода и ги комбинира, без да се опитва да измисля други, нито да ги променя. човека който счита себе си за добър занятчия знае кои методи да използва най-добре в опреден случай за да постигне бърз успех и да си свърши работата по възможно най-бързия и лесен начин, а да постигне качество.
в това отношение за дизайна отчасти може да се говори като за занаят, но не бива да се ограничава в тази му роля. един дизайнер никога не се органичава и задоволява от няколкото изпробвани метода от други колеги. той мисли върху задачата как да ги подобри или как да измисли нови.

::: ДИЗАЙНА е създаване, а ЗАНАЯТА е сглобяване.:::

преди всичко дизайн е проектиране, не използване, той е създаване, не копиране и най-вече е социална практика на хора обединени от една цел /идея които си взаимодействат в екип.


дизайна е вид мисловно производство с установени нормативи и органичения, но не занаят.


занаята е дейност която може да се предава през поколения и да се научава, само като се гледа от друг човек (като се чиракува при майстора). дизайна не може да се научи САМО като се гледа, нито като се копира. дизайна е процес в който се прилагат - знания, талант, мисъл - обединени едновременно от функционална и естетическа идея.

поради тази голяма разлика в разбирането на дизайна, бг дизайна (не за уеб) е болен от болестта copy-paste и му е много трудно да диша. за да се излекува му трябва теоретична основа и собствени разработки, не занаяттчийско копиране.
това разбиране на разликата между дизайн и занаят води до неразбиране на функцията и естетиката на един продукт и много хора започват да ги противопоставят.

_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2003 19:19    Заглавие: Кой би могъл да каже нещо повече. Отговорете с цитат

Е, мога само да ти стисна ръката.
Май това вече е поостарял... израз.
Very Happy
Така е по-добре.
Хубаво е че не всики са болни от "copy-paste".
И аз се боря със себе си.
Да измисляш не е лесна работа.

С уважение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
georgivar
Site Admin


Мнения: 309
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2003 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Занаятчийство:

Занаятчийство - дребно ръчно производство на промишлени изделия, господстваща форма на производство до появата на едрата механизирана индустрия (а след това частично запазило се заедно с нея).

За занаятчийството са характерни:
    използване на прости оръдия на труда;

    решаващо значение за производителната дейност на занаятчията имат неговото лично майсторство, което му позволява да произвежда по-висококачествени, а често и изделия с по-висока художествена стойност;

    производството е с малки размери (занаятчията работи сам или с малък брой помощници).


Занаятчийството възниква заедно с началото на производствената дейност на човека и се развивайки се заедно с развитието на техниката в рамките на различни обществени формации, приема различни форми.

Дизайн:

Дизайн (от англ. design - проектиране, чертаене, измисляне, а също проект, план, рисунка), термин, обозначаващ новия вид дейност по проектиране на предметния свят. Дизайнът възниква в началото на 20 в. като реакция на стихийното формиране на визуалните и функционални свойства на предметната среда. Дизайнът изработва образци за нейното рационално организиране, съответстващи на сложното функциониране на съвременното общество. Понякога под дизайн се разбира само една от неговите области - проектиране на естетическите свойства на промишлените изделия. Дизайнът, обаче, решава далеч по-широки социално-технически проблеми - функционирането на производството, потреблението, съществуването на хората в предметната среда. Дизайнът се намира в особени отношения с всички традиционни видове проектиране, разрешавайки затруднения, които са свързани с внедряването в живота на конкретни хора и обществото като цяло на нови предметни организации, които създават неравновесна ситуация в предметния свят.

Думата "Дизайн" се използва също и за обозначаване на резултата от проектирането (напр., в такива словосъчетания като "дизайн на вещи", "дизайн на автомобили"), при което използването му в подобен контекст не винаги се свързва със съвременната практика и често обозначава морфологията на предметния свят, създаван от човека по време на ранните стадии от развитието на обществото. В този смисъл се говори за първобитен дизайн, дизайн на 18 век и т.н..

За обозначаването на дизайнерската дейност в различните и аспекти и проявления в различните езици наред с термина Дизайн съществуват и други: "художествено конструиране" (в руския), "Formgebung" и "Formgestaltung" (в немския), "wzornictwo przemyslowe" (в полския) и т.н.. Но през 1959 на първата генерална асамблея на ИКСИД (ICSID, International Council of Societies of Industrial Design, Международный совет организаций индустриального Д.), член на който е и ССР, в качеството на международен термин бил приет термина "industrial design" (и професионално съкращение - "design"), като най-обширен в своята смислова структура.

Източник: Большая советская энциклопедия


От Didactic Presentation на Джефри Вийн (http://www.veen.com/jeff/archives/000138.html):

Цитат:
Когато нормалното подразбира Мрежата, това означава, че нещата, които вие и аз правим ще бъдат вплетени в тъканта на живота. Ние няма да можем да си спомним какъв е бил животът преди появата на Мрежата, също както много от нас не могат да си спомнят какъв е бил животът без електричество, телефони и др.. И това, мои приятели, е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени.

Затова - направете ми услуга. Нека спрем да се вълнуваме за правилата и принципите. Вместо това, нека развиваме и усъвършенстваме нашия занаят.

И нека сложим край на арогантността на мастурбаторския дизайн. Трябва да спрем да се фукаме колко сме талантливи. Мрежата няма нужда от артисти. В този момент Мрежата има нужда от занаятчии. Ние трябва да упражняваме своя занаят.

И това означава да правим уеб сайтове за хора. Нека помогнем на хората да свършат своята работа. Нека направим живота им по-лесен, давайки им достъп до акумулираното знание на света. Ние можем, на практика, да направим света по-добър чрез нашия занаят.

Но не забравяйте: Мрежата трябва да бъде елегантна. Тя трябва да бъде красива. Тя трябва да бъде желана. Но тя трябва да бъде полезна, интуитивна и функционална.

Ние имаме много работа за вършене и още много за учене ако ще правим уеб сайтове за хората. Но трябва да преминем през всичко това. Защото нормалното ще включва в себе си и Мрежата.

Благодаря ви за отделеното време.


С всичко цитирано по-горе исках да кажа, че в момента дейността "правене на уеб сайтове" е по-скоро на ниво дребно занаятчийство. Етапът, когато сайтовете се правеха от един човек, който можеше по малко от всичко - графичен дизайн, програмиране, системно администране и т.н. отминаха. Сега преобладаващото количество сайтове се правят от фирми / студиа, които включват експерти от различни области - маркетинг, програмиране, графичен дизайн, ползваемост и т.н. Съществуват и редица консултантски агаенции, които обслужват единствено уеб студиата и не създават продукти, които са способни да съществуват самостоятелно. Сега ми хрумва, че с появата на различните системи за управление на съдържанието, които предлагат сайтове от рода на Movable Type, Blogger.com и т.н. се заражда и истинско манифактурно производство или дори малки "уеб фабрики", които бълват еднакви по структура и дори оформление сайтове, чието съдържание е варира в зависимост от човека / организацията, които поддържат сайта.

За да съм по-ясен само ще кажа, че в зората на историята занаятчийството е било предимно явление характерно за едно семейство - производството е удовлетворявало потребностите само на едно семейство. С усложняването на размените отношения се усложнява и занаятчийското производство, за да се появят занаятчии, които произвеждат продукция не само за себе си, но и за появилия се пазар. Доста по-късно се появява и манифактурата. А съвсем накрая започва индустриализацията. При индустриалното производство се създава огромно количество стоки, които имат еднакво качество, ниска цена и редица други характеристики.

Именно след появата на индустрията се появява и дизайнът като човешка дейност.

Та според Джефри Вийн все още сме на етапа, в който малки занаятчийници се опитват да разберат как най-добре се правят сайтове и са в процес на доизкусуряване на калъпите, по които по-късно ще леят сайтове. Аз лично мисля, че сме малко по-напред с материала, но все още твърде малко фирми, занимаващи се с уеб дизайн могат да се похвалят с изработването на много, висококачествени сайтове.

За да отговоря директно на въпроса:
занаятчийство и дизайн не са едно и също нещо.
_________________
DO LESS. LIVE LONGER.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2003 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не идеализираме прекалено много.
Дизайнът има за цел да подобрява качеството на живот.
От хора за хора.
Да измисляш е занаят, в добрия смисъл на думата.
А сега кой ще ми каже лошия?!? Laughing
Въпросът е има ли начин да заживеем в по-хубав свят.
Дизайнът е отговора.
Мечтите за един по-хармоничен свят
чакат своите занаятчии (с извинение).
...................................
Май следва да извикам.
"Занаятчии от всички страни съединявайте се!"


И все пак занаятът "ДИЗАЙН" е преди всичко за мечтатели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Авг 06, 2003 9:08    Заглавие: още един пропаганден призив Отговорете с цитат

Шмилев извика ::::::
"Занаятчии от всички страни съединявайте се!"
а аз Ваня извиквам ::::
Мислещи от всички страни съединявайте се!


с този ВИК отговарям и на Жоро който направи добро дело, като светна няколко лампи в тъмната стая и предметите почнаха да се очертават и различват.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Сря Авг 06, 2003 13:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно малко допълнение за произхода и значението на думата занаят.

Цитирам тълковен речник.

ЗАНАЯТ (чрез тур. zanaat от ар.)
1. "Тук намя да повтарям georgivar."
2. Прен. Професия, поминък.

Професия не е обидна дума.
Става дума за професионално отношение.

Едно известно правило твърди:
99% мислене и 1% материализиране.

О неразумни юроде поради что се срамиш да се наречеш занаятчия.

Във връзка с приемането на закона за занаятчийските гилдии,
Боби Димитров предлага да се създаде занаятчийска такава на дизайнерите.
Закона е приет от сума време.
Местата са ограничени, побързайте... Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 07, 2003 9:37    Заглавие: продължавам за занаята и дизайна :) Отговорете с цитат

[quote="Шмилев"]Едно малко допълнение за произхода и значението на думата занаят.

Цитирам тълковен речник.

ЗАНАЯТ (чрез тур. zanaat от ар.)
1. "Тук намя да повтарям georgivar."
2. Прен. Професия, поминък.

Професия не е обидна дума.
Става дума за професионално отношение.

:::::::::::::::::::::::

Шмилев, аз съм съгласна с това което пишеш, както и с това което написа Жоро. но да се цитират речници, било и тълковни, само и само за да се докаже нещо е малко тежичка задача.

има едно разминаване, което все повече се увеличава, между това което аз казах и това което се изтълкува от вас колеги.
не бива да се впускаме в лингвистични анализи на думите занаят и дизайн, защото ръцете ме сърбят да почна да правя такива и да вадя води от много дерета.
ако се фокусираме само върху ЗНАЧЕНИЕТО на тези думи, което е станало конвенция, веднага излизат две ярки противопоставяния.
дизайна е = стандартизиран продукт, плод на колективни производствени отношения +развита технология,а занаят е =нестандартизиран продукт, продукт на самостоятелна или мини-колективна-дейност. това е така само от формалната страна, защото под наименованието нестандартизиран продукт, дело на малка група хора може да се вземе и едно арт произведение, така, че тези 'речникови' анализи само могата да допълнят объркването, но не да го решат. как възприема един човек думата занаят и какви конотации свързва с нея е личен мисловен процес, но е много хубаво, че теоретична дискусия става и точно в този момент ще ви дам пример за занятчийско мислене и за липса на всякаква дискусия, но след малко.
аз не се срамя да се нарека занятчия, аз се дистанцирам от това понятие, защото то е ограбено от смисловото си значение, което е имало дори преди един век. понятието занятчия сега има съвсем друго значение (за това друг път).

примера за занятчийство:
колегите които постват проекти във форума графила, мислят занатчийски и се гордеят с това.
те веднага ще ти кажат как да си 'поправиш-разхувавиш' една рисунка в Photoshop, какъв точно инструмент да използваш, за да очертаеш най-добре контурите, как да използваш маски и какви ли не али бали, за да си 'страшен' + това ще те посъветват какво най-върви пред клиента и как да го вържеш най-добре, за да му вземеш парите и да го впечатлиш. те много добре си вършат работята и са професионалисти, питам това равностойно ли е на това да са дизайнери.
един дизайнер би било по-добре да се сработва с клиента , като дори, ако се наложи да го обучава - кое е най-добро за него, да мисли за него. да се стреми да провоки мислене у клиента и с проектите които реализира, било в колектив, било самостоятелно да променя отношението на хората къв реалността или да влияе за подобряване на социалния климат. дизайнера не е търгаш на дребно. в бг, това обаче, не се мисли така. всеки може да стане дизайнер стига да зане как се работи с Photoshop, как се ецва, мецва, пецва, което води до пълно тъпецване и посредственост на публичната визия (реална и в мрежата).

казах и в предишен постинг : да си професионалист не е равноствойно да си занаятия и че дизайна не е само занаятчийство и професия, а процес, който има културно отражение в обществото за години наред.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Чет Авг 07, 2003 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, че някой е ограбил занаят не ме интересува.
Думата дизайн е на път да я последва.
При регистрирането си в графата интереси, написах и после изтрих
дизайн.
Мръсна дума.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 07, 2003 11:50    Заглавие: какво да правим тогава ??? Отговорете с цитат

значи трябва да я спасим. не мислиш ли?

и изкуство и култура са мръсни думи. за кого - за всички или защото в постмодерната ситуация думите се превръщат в мръсни или значението им се изменя или се губи.

какво да правим тогава?????

думите и представите които създават имат смисъл.


Шмилев написа:
Това, че някой е ограбил занаят не ме интересува.
Думата дизайн е на път да я последва.
При регистрирането си в графата интереси, написах и после изтрих
дизайн.
Мръсна дума.

_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Петьо
Нелегален
МнениеПуснато на: Чет Авг 07, 2003 18:55    Заглавие: ! Отговорете с цитат

ей... и двамата да си сядате на гъзовете да работите и стига сте философствали... само с мелене работата не става. Да не съм чул повече глупости за това как дизайнера само трябвало да проектира!
Като го изпроектира това великото изпроектираното кой ще му го свърши?

Пояснение: С единия работех година и половина, другия го живея от девет месеца. Wink

// Groove моля заключи темата ако вземат много да буйнстват... не съм искал да разпалвам ненужни емоции...
Върнете се в началото
rovasМнения: 103
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2003 7:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Човече, на тези хора от работа им се приказва, нека си споделят, да се скарат ако трябва Very Happy
Не буйствам, и са ми се разпалили емоциите, направо съм леден, не как се казваше оня от оная американска простотия... ледения Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
georgivar
Site Admin


Мнения: 309
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2003 8:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама Петьо, то от много работа се оглупява, нали знаеш Smile Трябва си малко гимнастика (художествена) и културен живот (мачове).

А темата ми заприличва на спор - мисление vs. умение.

Убеден съм, че качествена продукция се създава от хора и организации с изградена философия. Философия, в която наистина се вярва и която се защитава пред останалия свят.
_________________
DO LESS. LIVE LONGER.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2003 11:44    Заглавие: Re: !vv Отговорете с цитат

Петьо, аз като мисля работя, иначе не става. знаеш го от опит.

ех, ех Петьо..............нали сам си видял, че от много стоене пред компютъра човек става технотъпан. а ти си интелигентвно момче - познавам те. Wink
този форум, не е чат, нито инструктаж как с работи Oracle, PHP ili Flash, Photoshop Smile))

а дсикусия - прави разлика.
Петьо написа:
ей... и двамата да си сядате на гъзовете да работите и стига сте философствали... само с мелене работата не става. Да не съм чул повече глупости за това как дизайнера само трябвало да проектира!
Като го изпроектира това великото изпроектираното кой ще му го свърши?

Пояснение: С единия работех година и половина, другия го живея от девет месеца. Wink

_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Snaker
Нелегален
МнениеПуснато на: Сря Авг 13, 2003 16:28    Заглавие: breh ... Отговорете с цитат

sarkazma e hubavo neshto ...

бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля блябабата тръс бля.бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля.

Napravo shte go pisha che mi e kesterme taka.

бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. пльок. ъъъъц. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. шльоп.

плям плям блъф-блъф та фръц. бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бля бля ба бля. бааа бляа бая бля бляба бля.бля бля бля. бля бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля. бля бля бля. бляяяя бля ба бля. ба бля ба бля бляба бля.


Focus your time ...

[оп, леко го модерирахме съобщението, но смисълът му все пак си остана същият]
Върнете се в началото
ddangtwyn
Нелегален
МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2003 12:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Шмилев написа:
Да не идеализираме прекалено много.
Дизайнът има за цел да подобрява качеството на живот.
От хора за хора.
Да измисляш е занаят, в добрия смисъл на думата.
А сега кой ще ми каже лошия?!? Laughing


да измисляш заради самото измисляне (imho).
то и в това има смисъл, но не е от полза за ежедневната работа.
нещо като разликате между 'висшата мода' и 'конфекцията'. главния проблем тук е (според мен) как ще бъде направена конфекцията. дали ще е стъпила здраво на основата на 'висшата мода'.
Върнете се в началото
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2003 12:43    Заглавие: Отговорете с цитат

ddangtwyn написа:
да измисляш заради самото измисляне (imho).
то и в това има смисъл, но не е от полза за ежедневната работа.
нещо като разликате между 'висшата мода' и 'конфекцията'. главния проблем тук е (според мен) как ще бъде направена конфекцията. дали ще е стъпила здраво на основата на 'висшата мода'.


Неясно изказване.
Не четеш правилно.
Грешно ме интерпретираш.
Създаваш си нереални опоненти, това е повърхностно.


Последната промяна е направена от Шмилев на Пет Авг 29, 2003 16:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VaniaМнения: 169
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2003 13:16    Заглавие: да гледаме повече Отговорете с цитат

поначало да измисляш може да бъде равностойно и на - да проектираш - , извън конкретността на дадена ситуация или обект. а да проектираш значи да осмисляш. така, че може да се каже , че говорим за неща които наименоваме с еднаква дума, но влагаме различни значения.
а това, че 'Дизайнът има за цел да подобрява качеството на живот.
От хора за хора' е най-вярното и хубаво изречение, което се написа в тази дискусия.

но не съм съгласна с това което пишеш ето тук, че измислянето заради самото измисляне няма пряка ползва в ежедневната работа, само защото смятам, че непрекъснатото трениране на мисълта и въображението с измисляне, води до нарупване на сериозна банка от изразни средства и представи, които винаги могат да свършат много полезна работа за даден комерсялен проект .

освен да измисляме е добре и да гледаме и да складираме голямо количество визуална информация в банка от която винаги може да теглим кредит. а според мен е добре да гледаме , не само www дизайн, но и пространствен, интериорен дизайн и индустриален. но най-вече архитектура. гледането на архитектура води до знание как да се направи най-добре един уеб сайт.
_________________
vv
designfield.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Нелегален

МнениеПуснато на: Пон Сеп 01, 2003 1:58    Заглавие: Отговорете с цитат

samiq fakt che sa me moderirali e priznak za tva kolko ne moje da se obosnovat tuka devoikite / a to imalo i momcheta - nishto/

ae sa s zdrave
Върнете се в началото
Нелегален

МнениеПуснато на: Пон Сеп 01, 2003 18:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
samiq fakt che sa me moderirali e priznak za tva kolko ne moje da se obosnovat tuka devoikite / a to imalo i momcheta - nishto/

ae sa s zdrave


Не поставяй хората под общ знаменател.
Не познаваш лично всички, за да го правиш.
Може би не съм те разбрал правилно, за което ще се извиня.
Може би бъркам, като те атакувах, но си помислих, че мен имаш предвид в изказването си.
А това, че са те модерирали те натоварва с по-голяма отговорност към
останалите, т.е. не трябва да се изразявш така обобщаващо за хората.
Ще обидиш някой.

Предварително ти благодаря за разбирането.
Върнете се в началото
ШмилевМнения: 35

МнениеПуснато на: Пон Сеп 01, 2003 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Anonymous написа:
samiq fakt che sa me moderirali e priznak za tva kolko ne moje da se obosnovat tuka devoikite / a to imalo i momcheta - nishto/

ae sa s zdrave


Не поставяй хората под общ знаменател.
Не познаваш лично всички, за да го правиш.
Може би не съм те разбрал правилно, за което ще се извиня.
Може би бъркам, като те атакувах, но си помислих, че мен имаш предвид в изказването си.
А това, че са те модерирали те натоварва с по-голяма отговорност към
останалите, т.е. не трябва да се изразявш така обобщаващо за хората.
Ще обидиш някой.

Предварително ти благодаря за разбирането.


Това мнение е мое.
Забравих да се логна.
Извинявам се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Groove Manifesto Форуми -> Свобода за народа Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети