ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

Потребителите са от значение. От Клеър Роуланд.

Когато разбираме потребителите си, ние правим тяхното прекарване в мрежата приятно. Ако не се опитвате да разберете кой и как ще използва вашия сайт, ще направите сайт, който удовлетворява единствено вашите собствени нужди. Това означава, че няма да имате контрол върху начина, по който се държат потребителите, когато посещават сайта ви. Може би те няма да го разберат, няма да го харесат или няма да поискат това, което предлагате.

За да избегнете подобно бедствие, трябва да си зададете три най-важни въпроса:

 • Защо потребителите посещават моя сайт?
 • Как ще го използват?
 • Кои са моите посетители?

Тези въпроси ще осигурят основата, върху която ще определите целите на потребителите и по какъв начин да ги задоволите. Сега ще обърнем внимание на другите въпроси, които трябва да си зададете.

Влияние

Когато един потребител дойде на сайта, той неизбежно има някакво конкретно намерение. Може да има определена цел или просто да убива време. Ако разберете и отговорите на възможите причини за тяхното посещение, ще можете да им осигурите далеч по-завладяващо прекарване.

Някои потребители често посещават сайта на бакалницата, просто защото им трябват някои основни продукти. Други пък горят от желание да наготвят на близки приятели. Някой зяпач може би просто е любопитен колко вегетариански продукта съществуват по принцип. А може би подлите конкуренти да проверяват дали изпълнявате поръчките си. Имат ли тези потребители някакви особено големи желания или нужди, които вие бихте могли да удовлетворите? Използвайте своето влияние, за да отговорите на нуждите на потребителите и да създадете добро впечатление.

За да разберете какво трябва да е влиянието, което да упражните върху интересите на потребителите, започнете да изучавате и отговаряте на следните въпроси:

 • Какво потребителят очаква да се случи на сайта?
 • Какъв би искал да бъде крайният резултат от използването на сайта?
 • Какъв вие бихте искали да бъде крайният резултат от посещението му?
 • Как принципно се отнасят потребителите към предмета на вашия сайт?
 • Как бихте искали да се чувстват потребителите след като напуснат сайта?
 • Има ли някой друг влияние върху целите на потребителя?
 • Има ли вероятност потребителите да напуснат сайта преди да са постигнали целта си?

Много е вероятно един посетител на сайта ви да очаква, че ще може да направи някои конкретни неща. Да кажем, че управлявате сайта на банка. Посетителите могат да очакват, че ще могат да патят сметките по кредната си карта чрез вашия сайт. Или пък да искат да намерят информация, отнасяща се до банковото дело - например, дали лихвите в банката са по-високи или по-ниски от тези в друга. Ако предвидите начина, по който потребителите постигнат това, ще укрепите своя сайт и по-лесно ще посрещнете целите на потребителите. Потребителят очаква ли сайтът да бъде бърз, забавен, лесен или труден за употреба? Удовлетворете позитивните му очаквания и го изненадайте приятно като отговорите и на негативните.

Емоционалното състояние на потребителя има голямо значение за това как той или тя биха използвали сайта. Разбирането на мотивите и емоционалното състояние на потребителя ще ви помогне да предугадите дали конкретни потребители от даден тип ще напуснат сайта преди да са постигнали каквото им трябва. И повтарям, потребителите ще стоят повече онлайн ако предвидите и удовлетворите бързо и безпроблемно целите им.

Освен, че трябва да имате впредвид как се чувстват потребителите, когато посещават сайта ви, ще се наложи да включите в сметката и това, което се случва офлайн. Например, някой може да използва знанията натрупани на вашия сайт, за да впечатли шефа и да получи повишение. Ваша ли е отговорността да осигурите най-новите книги по мениджмънт? Или пък означава, че трябва да осгурите ревюта на книгите и да помогнете на хората да си пробият път до върха чрез измама!

Ако продавате книги, вие вероятно бихте предпочели потребителят да купи книгата, вместо само да прочете ревюто. Но ако му предоставите добри ревюта, дори и да не купи нищо този път, той вероятно ще се върне отново и може би тогава ще си купи книгите.

Какви са целите на потребителя? Определянето им може да включва разкриване на неудобни истини. Дали посетителите на сайт със здравни съвети са сериозно разтревожени от някакъв здравен проблем или просто са болезнено любопитни?

Един добър сайт със здравни съвети може да има за цел да успокоява или да възвръща самочувствие. Вероятно бихте искали болните хора да усетят, че проблемите им се вземат насериозно, а здравите хора - да разберат какво е да си болен от някоя болест. Представете си как се чувстват потребителите ви и им дайте това, от което имат нужда.

Помнете, че външни фактори влияят върху вземането на решения онлайн. Децата изнудват родителите си за определени играчки или други стоки. В друг случай, потребителите искат да обсъдят местата за почивката си с приятели и роднини. Дали тези хора се влияят от крайния резултат, който има посещението на сайта? Ако знаете това предварително, то вие - като разработчик - сте в позицията да влияете позитивно върху вземаните от посетителите на сайта решения.

Как всъщност хората използват сайтовете

Помислете за особеностите на взаимодействието между посетителя и сайта. Целта на всеки дизайнер и разработчик е да привлече към своя сайт обширна, постоянна аудитория, сред която има и редовни купувачи. Но това обикновено трудно се случва. Дори големите сайтове, които се обновяват ежедневно, откриват, че 80% от дневната им аудитория се състои от хора, които идват за пръв път. Ако разберете как потребителите вероятно ще взаимодействат със сайта, ще можете да определите каква е вероятността да създадете правилното впечатление.

За да разберете това, задайте си следните въпроси:

 • Как хората откриват вашия сайт? Кои страници биха могли да видят първо?
 • Колко често ще имат нужда от сайта?
 • Колко дълго ще останат? Колко време наистина ще използват сайта и колко - ще се занимават с нещо друго?
 • Кои са важните проблеми пред ползваемостта?
 • Кои са важните проблеми пред обслужването?
 • Има ли онлайн или офлайн алтернативи на това, което предлагате? Трябва ли потребителят да въвежда някаква информация?

Помнете, че първата страница, на която попада потребителя, може и да не е главната страница. Ясно е, че искате всяка страница, на която би могъл да се натъкне потребителя, да създава добро първоначално впечатление. Освен това, може би си мислите, че след като страницата ви се обновява ежедневно, посетителят също ще идва всеки ден. Макар това да не е вярно за повечето потребители, опитайте се да предугадите честотата на посещенията на сайта. Помислете как това ще се отрази на дизайна: редовните посетители сигурно ще се раздразнят ако всеки път трябва да гледат едно и също анимирано интро.

Важно е колко дълго потребителят остава на сайта, особено за спортните сайтове. Например, една игра крикет продължава с дни, а крайният резултат не зависи от една или две случайности. Феновете могат да държат прозорец с резултатите като фон цял ден, докато вършат различни други неща без прекъсване. Обратното, футболните мачове са по-кратки и могат да бъдат решени в няколко важни момента. Затова ако феновете не искат да изпуснат толкова важната дузпа, те ще обърнат внимание на коментара от вашия сайт.

При сайтове със сложни формуляри, избягването на грешки е приоритет. А познаването на аудиторията е решаващо. Кое е по-важно: лесна употреба за новите посетители или бърз достъп до информацията за редовните? Постигането на целите е голям проблем в последно време. Бързото обслужване в Amazon създаде много високи очаквания сред оналйн купувачите. Трябва да им се каже колко време ще отнеме доставката на едно CD, защото в противен случай те ще се отегчат, когато тя не пристигне дори след три седмици.

Когато потребителят трябва да въвежда информация, например чрез форма, трябва да помислите какви технологии ще използвате. Уеб потребителите са невероятно непостоянни. Как да използвате технологията така, че да направите въвеждането на данни по-лесно?

Ако потребителите въвеждат данни, от къде ги взимат, къде я изпращат и имат ли нещо против това? Защитата на личната информация е важен въпрос, особено за по-опитните потребители. Ако ги накарате да въвеждат информация, която подозират, че ще бъде използвана за реклама, те могат и да излъжат.

Профилиране

Когато става въпрос за истинските хора, които идват на сайта ви, бихте могли да се опитате да съберете малко лична информация за тях. Всъщност, можете и да наемете няколко потребителя, за да изследвате или тествате ползваемостта. Помнете обаче, че съществуват повече от потребители с една конкретна цел и потребители с много различни цели.

Независимо какъв вид сайт правите, задължително трябва да знаете:

 • Кои са минималните технически изисквания, на които трябва да покриват потребителите?
 • Колко навътре с технологиите са те? Колко са опитни?
 • Колко вече знаят за предмета на вашия сайт?
 • Как ще отговорите на някои специфични нужди?

Да се улесни живота на потребителите означава да се знае с какви технологии разползагат. Проучете опреационните системи, браузърите, и plugin-ите. Може би си мислите, че Netscape 2.0 сега се използва толкова рядко, че можете да си позволите да пренебрегнете този пазар, но можете и да откриете, че сред дадена част от потребителите ви, старите браузъри не са толкова рядко явление. Спомнете си и това че в САЩ чрез законови актове, се настоява хората с физически недостатъци също да имат достъп до информацията.

Изследвания:
Едно изследване на Mediametrix показва, че опитните потребители се ръководят преди всичко от някаква цел. Те използват Интернет, за да накарат нещата да се случват по-бързо.

По-неопитните потребители все още се опитват да разберат какво става и затова прекарват повече време сърфирайки и имат по-голямо желание да участват в някакви общности. За тях да бъдат в мрежат е цел само по себе си, а не способ за постигане на цел. На тях трябва да се показва какъв е смисълт от даден сайт и защо той е ценен за тях.

Някои хора са онлайн единствено заради информацията. Те трудно могат да бъдат убедени да направят нещо в мрежата. Ако сайтът ви е пълен с информация, вероятно имате и такива потребители и затова помислете какви офлайн действия насърчава сайтът ви.

Съществуват някои доказателства, че има зависимост между оналйн опита на потребителите и техния стил на ползване на Интернет (виж вляво). Какво е нивото на опитност на потребителите? Сайт ориентиран към по-възрастното население ще обърне внимание на едни аспекти на ползваемостта, докато сайт ориентиран към младежка аудитория - на други.

Това ни води до по-сложните неща: демографската информация. Това е привлекателен процес, понеже демографските фактори са относително лесни за измерване и разбиране. От друга старна, тази информация се събира лесно и хората се разпределят в подредени категории.

Например демографска информация може да бъде:

 • Геогарфското местоположение
 • Възрастта
 • Семейното положение
 • Членовете на семейството
 • Полът
 • Образованието
 • Доходът

Но демографските данни не винаги са от полза при създаването на дизайна. Представете си, че публикувате онлайн спортни новини. От маркетинг отдела ви казват: "Нашата целева аудитория са 25-45 годишните професионалисти с висок разползагаем доход, които имат склоност да купуват онлайн". Това би им помогнало да организират рекламна кампания, но дали поставянето на хората в някакви възрастови граници ще ви помогне да разберете какво искат от своите спортни новини? Обикновено, не. Еднственият начин да използвате тази информация е да направите продължително проучване с представители на тази възрастова група - а това е доста трудно.

Ако използвате само повърхностни демографски данни, ще рискувате да вземете решения основани единствено върху собствените ви преценки за 25-45 годишните. Бихте могли въобще да пропуснете факта, че пенсионираните хора биха могли да бъдат голям потенциален пазар.

Далеч по-полезно би било да попитате какво интересува феновете на различните видове спорт. Футболните фенове вероятно ще имат различни очаквание от тези на хокейните фенове. Общо взето далеч по-успешно е да се определят целеви групи според интересите, отколкото според демографски признак.

Доколко сте полезни?

Естествено, упражнете собствената си преценка като подредите по важност въпросите в тази статия. Не губете време за информация, която няма как да използвате. Ако не сте сигурни дали някой въпрос или подход е уместен, попитайте се: "Щях ли да го направя по друг начин ако отговорът на този въпрос беше друг?? Нкарайте някой друг да бъде адвокат на дявола и преценете дали наистина се нуждаете от тази информация. Крайната цел е да дадете на потребителите това, от което имат нужда, да създадете успешен уеб сайт, който да се ползва с лекота.