ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Ползваемост

"Десет най-главни грешки" три години по-късно. От Якоб Нийлсен.

Статията ми от май 1996 година - Десетте най-големи грешки в уеб дизайна, е все още учудващо уместна днес - три години по-късно. Тази статия стана една от класическите четива в мрежата след като досега страницата е посетена около 400 000 пъти. Освен това всеки месец я разглеждат още около 17 000 пъти.

Дори при положение, че някои хора са прочели статията повече от веднъж, аудитория от 400 000 души означава, че "десетте най-големи грешки" са прочетени от по-малко от 10% процента от хората, отговорни за появата на петте милиона уеб страници в света. Така че повечето от тези грешки все още се правят и аз все още препоръчвам на начинаещите уеб дизайнери да прочетат старата ми статия.

Още ли са грешни грешките?

Тази таблица очертава всяка от десете грешки съгласно моята оценка на влиянието им върху ергономичността на един уебсайт, при условие, че грешката се повтаря често на сайта.


Грешка

Съвременен анализ

Сериозност на проблема

1. Frames (Фреймове)

Фреймовете вече не са бедствието, което бяха преди - през 1995 и началото на 1996. Това е така заради напредъка в развитието на браузърите: Netscape оправиха бутона Back (назад) при версия 3, а понеже на практика вече никой не използва версии 1 и 2, следва, че потребителите могат да се движат из сайтовете с по-малко проблеми. Версия 4 ограничи проблемите при отпечатването на фреймове (макар потребителите все още често получават различна разпечатка от тази, която са очаквали), а Internet Explorer 5 най-накрая разреши проблемите със запазването на адреси на страници с фреймове. Все още фреймовете пречат на посетителите да изпращат по електронната поща точните адреси и освен това увеличават обема и неудобството на страницата.

Средна

2. Използване на най-новите технологии

Преди всичко - днес посетителите имат още по-малко търпение откакто мрежата е доминирана от последните версии на браузърите, а времето за ъпгрейд на браузърите и plug-in-ите все повече се удължава. Потребителите, които открият дори и една грешка в JavaScript кода, обикновено напускат сайта незабавно. Просто не си заслужава времето да се чудиш как работи нещо, след като има 5 милиона други сайта, които те очакват.

Много сериозен проблем

3. Превъртащ се текст и повтаряща се анимация

Днес да се чете превъртащ се текст е също толкова трудно както и преди, но днес агресивната употреба на разсейваща анимация предизиква още повече проблеми, отколкото през 1996 година: потребителите започнаха да възприемат подобни дизайнерски решения като реклама, която по-навик пренебрегват. В наши дни е изключително важно всички елементи на навигацията и съдържанието да са много различни от околните реклами, защото потребителите подминават всичко, което не се отнася до тяхната задача.

Много сериозен проблем

4. Сложни URL

Днес потребителите отделят по-малко внимание на URL (Uniform Resource Locator) адресите. Откакто повечето сайтове вече имат навигационна поддръжка, потребителите също разчитат по-малко на URL, когато искат да разберат къде се намират из сайта. Но дългите URL адреси все още могат да създадат проблеми, когато потребителите си разменят адреси на страници по електронната поща.

Сериозен проблем

5. Задънени страници

По-малко вероятно е потребителите да заседнат някъде понеже повечето хора научиха как да се доберат до главната страница, изтривайки края на URLто. Все още е катастрофа за начинаещите потребители; все още е досадно за опитните потребители.

Средно

6. Превъртане на навигационното меню

90% от потребителите са свикнали да не превъртат навигационното меню, а просто да избират от видимите опции. Това се промени откакто повечето потребители в мрежата разбраха, че страниците могат да се превъртат и че понякога важните връзки могат да са "по-надолу" в страницата. Дори и в този случай, видимите опции се избират по-често и потребителите често прескачат алтернативите предоставени в края на страницата. Това може да се окаже още по-вредно ако видимата част на страницата ясно определя някаква цел или някъкъв подход: в такъв случай доволните потребителите ще си помислят, че знаят какво да правят и няма да отделят време за останалата част от страницата.

По-малък проблем

7. Отсъствие на навигация

Все по-рядко срещано, но е проблем, когато се появи. Хората вече започнаха да свикват с някои канонични навигационни елементи като емблема на сайта в горния ляв ъгъл (която води до главната страница) или пък указания към коя част на сайта принадлежи настоящата страница (връзка, водеща към главната страница на съответния раздел). Така че ако тези елементи липсват - потребителите се чувстват като изгубени.

Сериозен проблем

8.Нестрандартни цветове за връзките

Продължава да бъде проблем, защото потребителите разчитат на цветовете на връзките, когато се опитват да разберат кои части на сайта вече са посетили. Често наблюдавам как потребителите се въртят постоянно в малък кръг от страници, без да знаят, че ще се върнат на същата страница отново и отново. (Освен това, понеже нестандартните цветове за връзките се използват все по-често, потребителите се объркват от всяко подчертаване на текст, който всъщност не е връзка.)

Сериозен проблем

9. Стара информация

Все по-зле, защото толкова много други страници в мрежата предлагат постоянно обновяване. Освен това, с развитието на електронната търговия, доверието става все по-важно, а остарялата информация е сигурен начин да загубиш доверие. (Забележете, че архивната информация и информацията за стари продукти е плюс и е много по-различна от остарялата информация.)

Много сериозен проблем

10. Бавно зареждане на страниците

Независимо от предсказанията на много Интернет специалисти, този проблем не беше решен през последните три години; нито пък ще бъде решен през следващите три години. Едва през 2004 година богатите потребители ще имат имат високоскоростни канали за връзка с мрежата. По-бедните потребители ще трябва да чакат до около 2008 година.

Много сериозен проблем

Моите изводи са:

  • Всички десет грешки от 1996 година все още са грешки и през 1999
  • Девет от десет грешки все още причиняват значителни проблеми с ергономичността и трябва да бъдат избягвани в модерните сайтове
  • Днес превъртането на навигацията причинява по-малко проблеми и може да се използва, но само при внимателно обмислен дизайн. (Всеки път, когато се използват прекалено дълги навигационни блокове, трябва да се тества ергономичността на сайта.)