ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Мнения

Неползваемостта или науката за топлия кренвирш. От Владимир Петков.

Когато попитали Джеки Чан, как е изобретил своя така уникален стил той отговорил: “Гледах много касети с Брус Ли, наблюдавах го много внимателно и след това правех диаметрално противоположни движения. По този начин се сдобих със собствен стил”.

Спазвайки системния подход, така характерен за управлението, ние неизбежно стигаме до принципа, който създаде неползваемостта, по-известна като “науката за топлия кренвирш”. Метода на тоталната диаметрална противоположност.

За какво става дума?

Неползваемост e синоним на непосилната трудност, нечовешката глупост, неориентираността и загубеното време. За разлика от всички останали науки, тук всеки току-що изпържен дизайнер е роден-научен на нея. Колкото по-добър става, толкова повече я забравя. В случай че не я забрави, то неговият стил започва крайно да си прилича с този на Джеки Чан — сайтовете му са пълни с въртящи се маймуни, летящи прасета, анимирани гифове и тонове безценна информация относно техния автор. Малък жълт филм за малки жълти хора.

Основни принципи в методологията на неползваемостта:

  1. Винаги използвайте сплаш скрийн. По възможност нека да е Flash и да липсва всякаква възможност да го прескочиш. Много е важно анимацията да няма никаква информационна стойност и размер около 500-900К. Нито повече, нито по-малко. В сплаш скрийна не трябва да се издава строго секретна информация относно същността на сайта, неговите цели и задачи.
  2. Менюто трябва винаги да е изградено от изображения. Използвайте най-странните шрифтове, които успеете да намерите и по възможност използвайте палитрата с филтрите на PhotoShop върху тях. След като приключите, задължително трябва да ги оформите като roll-over бутони с адски сложен скрипт, който да ги развърта навсякъде. А сега да внимават отличниците: за да бъде още по-готино - използвайте анимирани гифове. Така ефектът ще е още по-силен.
  3. Банерите са основното достойнство на сайта. Познавам няколко заблудени личности, които твърдят, че банерите трябва да се избягват. Не ги слушайте. Банерите са неземна красота. Колкото повече — толкова по-добре. Старайте се да са поне с големина 640 на 100 пиксела, да са анимирани или поне да менят своята големина. Ако това не може да бъде постигнато, то правете ги лилави, ярко червени или отровно зелени.
  4. Фоновата музика е задължителна. Ползвайте <embed> и то възможно най-често. Който казва, че фоновата музика на сайтовете е гадна е тъп комплексар, застава срещу разнообразието и неговите музикални изражения. Имате право да го мразите. За да му е гадно, добавяйте към всички ваши страници, всички видове лайв стриймове, Real изгъзици, фонова музика с големина от няколко мегабайта и т.н.. Това ще ви позволи да добавите и няколко бутона, информиращи от къде може да бъде изтеглен даден плъгин, плеър. Всички знаем колко са красиви и колко много увеличават стойността на съдържанието.

На война като на война

Сред уебмастърите съществува така нареченото понятие “манерка”. Манерката е специално създаден сайт, който трябва да налива посещения в други комерсиални сайове.

Техниката е следната: сайтът, който иска да се рекламира, заделя част от някой несполучлив фотосешън, създава псевдо-нов сайт с някакво безумно име от типа “NAKED BLONDES IN OUTDOOR ACTION - 20 mpeg, thumbnails, OBO'S ANAL SEX SITE - 30 pix, thumbnails” или защо не “CHERRY LATIN PUSSY - 30 pix, thumbnails” и го регва в търсачките.

Псевдо сайтът има структура характерна за всички "манерки". Тя се определя от следните принципи:

  1. Индекс страницата трабва да е някаква форма на декларация, че посетителят съзнава какво върши, че обществото, в което се намира, му позволява да прави такива неща, а неговата религия е известна със своята търпимост. Това придава един вид сериозност.
  2. Втората страница може да е в два варианта: а) за да разгледате манерката, трябва да натиснете някакъв банер, отвеждащ към сайта поръчал шоуто; б) потребителят бива принуден да зареди някакъв огромен банер, който адски много прилича на навигацията в сайтовете. Така всеки неопитен посетител напуска манерката и заминава към платените сайтове.
  3. Изобилие от анимирани гифове от сорта на: “Натиснете тук и ще увеличите своя пенис незабавно” или “Вие сте победител - натиснете тук за да вземете своя подарък” и т. н..

Краят е началото е краят е началото...

Вече разбирате защо това е науката за топлия кренвирш. Онзи същия, който винаги можете да захапете, ако не гледате къде цъкате. И повярвайте — всичко, което ви се случва, не е плод на абсурдна случайност. Всичко е изчислено. Просто вие сте точния човек, на точното място, а ръката която стиска тази мишка е точно вашата.

Без да знаете, ставате част от безбрежния кръговрат на посещенията, глобалната хранителна система, в която един сайт те изяжда, изсмуква и те изхвърля под формата на лошомиришеща купчинка изпражнения, след което те предава на друг, търсещ именно такива като теб.