ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Content

Правилната информация. От Джарид Спуул.

Посетителите на nutrition.psu.edu, сайт на Департамент "Диетология" към Колежа за развитие на здравето и хората към Пенсилванския щатски университет, веднага се натъкват на една доста подчертана възможност - да гледат видео клип. За да гледат видеото, те трябва да направят избор между „Тясна честотна лента” и „Широка честотна лента”.


Началната страница кани хората да гледат видео, което се предоставя в два формата. Имат ли те правилната информация, така че да могат да решат, кой формат да предпочетат?

Макар в Интернет често да се срещат подобни възможности за избор, дали потребителите са готови да избират уверено? „Честотна лента” може да не е от познатите им технически термини. Дори и потребителят да знае какво означава, как ще определи дали отговаря на изискванията за тясна честотна лента или обратното – широка честотна лента? Осъзнава ли рисковете на грешния избор?

При наши изследвания сме наблюдавали как потребителите, изправени пред тайнствени опции, описани с жаргонни фрази, се ужасяват да направят избор. Те могат и да пренебрагнат видеото въобще, защото това им се струва най-безопасният избор: не можеш да направиш нещо грешно, ако не го направиш.

За нещастие, сайтът на департамента не предоставя достатъчно информация, за да подпомогне потребителите в избора им. Освен етикетите „Тясна честотна лента” и „Широка честотна лента”, единствената друга информация, която се показва е големината на файла: 6,6 mb и 28 mb . Тази информация едва ли ще накара хората със страх от технологията да се почувстват по-спокойни.

Да предоставиш правилната информация

В работата си, ние често виждаме сайтове, които правят същата грешка. Те предоставят информация на потребителите, но тя не е правилната информация. Липсата на правилната информация приема различни форми, но винаги води до един и същ резултат – потребителите не могат да изпълнят своите задачи.

Интересен аспект на проблема с избора на видео клип е това, че създателите на сайта едва ли могат да открият този проблем сами просто като го разглеждат. В крайна сметка, те знаят каква е разликата между двете възможности и вероятно са достатъчно уверени в правилния избор.

Дали средностатистическият посетител на сайта ще има увереността на дизайнерите? Служителите на департамента са създали видеото, за да запознаят кандидат-студентите с програмите на университета. Повечето потребители са ученици от гимназията и деца, а много от тях не са запознати със спецификата на компютърната технология. Те може дори да не знаят дали имат високоскоростна връзка или колко е бърз техният процесор.

И така, как заинтересованият ученик може да реши кое видео да гледа? Знае ли каква е разликата? Неговото неразбиране може да го накара да се зачуди. Дали версията за бавни връзки е по-кратка, защото пропуска потенциално ценна информация? Дали няма да повредят компютъра си, ако гледат версията за високоскоростни връзки и компютърът не може да се справи с нея?

Ироничното е, че и двете опции не са толкова полезни. Единствената разлика между тях е размерът на изображението (240 x 180 пиксела срещу 640 x 480 пиксела ). Файлът с размер 28Мб ще се свали лесно при бърза връзка – през кабелен модем или DSL, - докато 6,6 мегабойтовият файл ще се възпроизвежда насечено дори и на най-бързия дайълъп модем. Ако сте с бърза връзка няма значение кой ще изберете. Ако сте на дайълъп, и с двата файла ще имате проблеми с възпроизвеждането, освен ако не свалите предварително целия клип.

Ако дизайнерите смятат, че изборът е важен, каква информация биха могли да предоставят, за да помогнат на потребителите да изберат правилната версия? Можеха ли да опишат условията, при които даден избор е оптимален (да речем „Перфектно за високоскоростни връзки” или „Идеално ако използвате дайълъп линия”)? Можеха ли да добавят някаква информация, която да помогне на предпазливите и технологично боязливи хорица да са по-спокойни, когато поискат да гледат видеото?

Да разкриеш цената и ползата

Да предоставяш правилната информация означава да помагаш на потребителите при техния избор. Възможно ли е само чрез наблюдение на потребителите да открият, че липсва информация. Изборът на видео е само един от проблемите, с които дизайнерите на сайта могат да се занимаят. Друг потенциален проблем е преди всичко да подпомогнат потребителите във вземането на решение да гледат видеото.

Страницата не описва достатъчно ценността на видеото. Единствените следи относно какво е съдържанието му са няколкото заглавия – „ Developing nutrition leaders of the future " и " Basic & Applied Sciences for a Variety of Careers ", - и подканващото „Вижте видеото, за да разберете повече за нашата програма”. Това достатъчно ли е на потребителя, за да прецени дали видеото си струва да се гледа?

Гледането на един видео клип може да бъде инвестиция – то отнема време за сваляне и възприемане на съдържанието. Понеже не се споменава продължителността на видеото, потребителят не може да оцени колко голяма ще е инвестицията. Виждали сме как, в подобна ситуация, потребителите правят предположение, че видеото ще продължи 30 минути понеже такава е продължителността на типичната програма по американската телевизия. Ако посетител на сайта на департамента автоматично направи такова предположение, може да реши да не гледа видеото, въпреки че всъщност продължителността е малко под седем минути – факт, който лесно може да бъде добавен на сайта.

Дори и при положение, че потребителят знае продължителността, той не знае какво би научил. Когато гледахме видеото, научихме, че то покрива доста разнообразни теми, включително:

  • Различните програми предлагани на завършващите гимназия
  • Предлаганият на студентите задълбочен практически опит в лаборатория
  • Че факултетът е много достъпен и приятлески
  • Колко добре програмите подготвят за кариера в медицината, стоматологията, клиничната диетология и образованието

Ако някой заинтересован ученик знаеше, че видеото разказва за някои от тези области в подробности, по-вероятно ли щеше да бъде да реши да го гледа? За създателите на сайта ще е лесно да опишат най-важните моменти във видеото, изяснявайки на потребителя ползите от инвестирането на време.

Да изградиш увереност у потребителя

За всяка страница от даден сайт дизайнерите трябва да се питат: „Каква информация би искал потребителят, за да се чувства уверен, че тази връзка си струва кликането?”

Страницата, описваща възможностите за получаване на различни образователни степени, например, предоставя три основни възможности за избор: Първа специалност "Приложни науки", Първа специалност "Оосновни науки" и Втора специалност "Диетология".


Потенциалните кандидати имат две възможности за избор на първа специалности и една за втора специалност. Дали описанията на връзките помагат на потребителите да бъдат достатъчно уверени, за да кликнат?

Потребителите обичат, когато първият им клик е успешен. Нашите изследвания непрекъснато показват, че потребителите не обичат да се мяткат напред-назад между различни връзки на дадена страница. Помага ли съдържанието на страницата на потенциалните студенти да определят коя възможност им приляга най-добре, така че да са ентусиазирани по отношение на първата връзка, която ще кликнат?

Потребителите трябва да се чувстват комфортно с информацията на страницата, за да могат да са ентусиазирани. Възможно ли е един гимназист, който сега започва търсенето на университет да не знае каква е разликата между първа и втора специалност? Ще разбере ли той преимуществата на това да избере за първа специалност някой друг предмет, да речем химия, а за втора – диетология или обратното.

За тези ученици, университетът е много непознат свят. Направили ли са дизайнерите на сайта всичко възможно, за да помогнат на потребителите да разглеждат сайта уверено?

Да трансформираш комичното в съблазнително

Двете възможности за избор на първа специалност също предполагат, че посетителите са запознати с подробностите около образованието по диетология. Всяка специалност има своите преимущества, но ясни ли са те на бъдещите студенти?

За пример, сайтът твърди, че завършилите по специалността Приложни науки ще отоговарят на изискванията на Американската асоциация на детолозите (ААД). Дали бъдещите студенти разбират защо това е важно? Дали така програмата звучи по съблазнително за потенциалните кандидати?

Ако дизайнерите на Пенсилванския университет искаха да предоставят правилната информация за ААД акредитацията, какви са техните възможности?

Оказва се, че дизайнерите на сайта на подобна програма на университета в Сиракуза са посветили цяла страница описвайки значението на тази програма.

Конкурентна програма на университета в Сиракуза описва значението на ААД акредитацията.

За сметка на това обаче, колежът Сейнт Джон просто описва тяхната програма по този начин:

"Основната програма по диетология предлага цялата академична подготовка необходима за кариера в областта, но без часове за професионална практика. Професионалният опит се придобива чрез официално признат стаж..

Програмата е добър избор за студенти, които искат да изкарат и втора специалност или специализиран курс, или пък за студенти, които искат да имат подготовка по диетология при работата си в друга област на здравеопазването."

Всъщност, едно бързо търсене с Google за „програма за диетология” разкрива стотици различни описания. Започвайки с тези описания за вдъхновение, дизайнерите от Пенсилаванския университет можеха да направят тест за ползваемост, за да определят правилната информация за техните посетители.

Когато се опитват да определят кое е правилното съдържание, дизайнерите трябва да се съсредоточат върху целия спектър цели на потребителя – от по-общи цели („Искам ли да уча диетика в Пенсилванския университет?”) до по-конкретни, дребни детайли („Когато сайтът казва, че „до 3 кредита могат да бъдат 496” за незадължителните курсове, какво означава това?”).

Да приемеш предизвикателството на ясното общуване

Може да изглежда, че добавянето на информация към сайт е лесно. Предоставянето на правилната информация, обаче, е много по-трудно. Когато дизайнерите на сайта определят информационната архитектура на сайта, трябва да гледат отвъд навигацията и връзките и да мислят как потребителят ще използва информацията, за да изпълни своите цели.

Да поговорим за това

Ако изпитвате нужда да поговорите за тази статия с някой - форумът е отворен непрекъснато. Заповядайте »

Тази статия първоначално е публикувана в UIEtips - безплатен бюлетин на User Interface Engineering. Повече информация можете да получите на http://www.uie.com . Публикувана е повторно тук с изричното съгласие на автора. Статията е защитена от законите за авторското право, действащи в САЩ. Copyright 2004-2005. Всички права запазени.