ISSN 1312-0379

Главна > Статии > Достъпност

Бележка за българските уеб разработчици. От Виктор Любенов.

World Wide Web Consortium отбелязва месец април, като месец на достъпността в Интернет. И понеже българското интернет-пространство вече е достатъчно сериозно, време е да се погледне и неговата достъпност, в смисъла, който влага World Wide Web Consortium, и най-вече в светлината, в която го "виждаме" ние, слепите.

Да оставим за момента на страна въпроса за това, че за да има човек достъп до Интернет, трябва да има компютър, телефон, модем, и прочее.

Да допуснем, че слепият потребител вече се е сдобил с всичко това, овладял е необходимата компютърна грамотност, (която в случая е доста повече от обикновено) избрал е операционната система, синтезатора на реч, браузъра и вече "разглежда" Мрежата.

Представете си сега, че тоя човек използва Windows Internet Explorer, изключил е показването на графиките, защото и без това не ги вижда. Усилията на уеб-дизайнерите, които те денонощно хвърлят, за да постигнат визуална хармония, красота, функционалност и така нататък, в случая нямат значение. Но това не означава, че дизайнът на дадения сайт е маловажен, даже напротив. Уеб-дизайнерите, които вършат работата си сериозно, едва ли са пропуснали да тестват сайтовете си и по този начин - с изключени графики на браузъра. А може да има и такива, които тестват сайтовете си и през текстови браузъри, (да речем добрия стар LYNX).

И като споменахме LYNX, веднага се сещаме, че LYNX няма поддръжка на JavaScript, нито в LINUX, нито в DOS, нито във варианта му Win32.

И така, допускаме, че има потребители с текстови браузъри, които нито показват графичните файлове, нито поддържат JavaScript. Мислите, че такива вече няма? Грешите! В България са двадесетина в момента, и стават все повече. Разбира се, става дума за слепите хора в Мрежата.

Ами да, текстовите браузъри и фреймове не поддържат. Ето какво съобщение четем често, толкова често, че чак не му обръщаме внимание:
"This page uses frames, but your browser doesn't support them"

или някое още по-нелюбезно, като онова, което ни обяснява, да идем да си изтеглим Explorer или NetScape. Ами ако машината ни е 386? Или 286?...

Моята е 386 :-) С нея пиша това в момента, с нея правя тоя сайт, обичам си я, пък и нямам 500 долара за ъпгрейд. И не си мислете, че това е положението в България, пък на запад е кой знае колко по-различно. И там има слепи хора, че дори и бедни. Те също използват стари машини, текстови браузъри за DOS, и прочее.

* * *

Но да продължим с фреймовете: Текстовите браузъри не поддържат фреймове, в смисъл, че не могат да ги отворят едновременно. Когато попаднем на сайт с фреймове, трябва да ги отваряме един по един, което малко ни забавя, но пък компенсираме с това, че не чакаме зареждането на графичните файлове. Наистина, ако сайтът е така направен, че да не може да се използва без да се отворят фреймовете му едновременно, остава ни да поразгледаме каквото може и да си ходим. Веднага се сещам за такива български сайтове, но няма да ги споменавам. Сещам се и за сайтове, изцяло направени на Flash, но и тях няма да споменавам.

Няма да споменавам и сайтове, които са така добре направени, че се виждат добре не само в Explorer и Netscape, но и в текстовите браузъри, с които си служа. За сериозните създатели на българската мрежа, тези неща са известни.

За alt-маркерите, за формите за попълване, за параметъра size на input etc. няма да говорим, защото твърде много време ще отнеме. По-лесно, и по-бързо ще е за web-master-ите да отделят малко време, и да тестват сайтовете си през текстов браузър, или в краен случай да напишат на мен, (или друг сляп човек) два реда по e-mail-а, пък ние с удоволствие ще отидем, ще видим сайта, пък ще кажем: "добре е", "много добре е", или - "не е чак толкова добре". :-)

Всъщност, аз правя това вече повече от година, да не са и две... Винаги съм срещал разбирането на хората, правещи сайтове, което възвръща надеждата, че Интернет, въпреки комерсиализацията си, ще остане едно пространство на добра воля, свобода, разбиране, и много други такива хубави неща. :-) Сигурен съм, че няма смисъл да обяснявам какво означава за слепия човек възможността да чете и пише с помощта на компютъра, да ползва електронната поща, и да скита по Мрежата. Всеки, който има малко въображение, може да си го представи. А кой е тоя, който създава сайтове, пък няма въображение? :-)

И ето, превишавам вече границата от 5-6 килобайта прав текст, и спирам, преди да съм отегчил когото и да било.

Запазвам си правото, (както казват някои :-)), да допиша нещо, или пък да изредя в един списък нещата, с които е най-важно (от наша гледна точка) да се съобразяват хората, създаващи българския Интернет, (български говорящия Интернет). - ВИКТОР ЛЮБЕНОВ

P. S. Нали знаете, че и паяците, които индексират страниците Ви, също не поддържат frames, Flash, JavaScript, и графични файлове?